281
post-template-default,single,single-post,postid-281,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Nordens Olivträd

Silverpäron, Pyrus salicifolia ’Pendula’

trädgårdsdesign
Foto: Anna Fasth
 
 
 trädgårdsplanering
Foto: Gap Photo

Varför inte plantera ett silverpäron i vår?! Också kallat ’Nordens Olivträd’. Tittar man lite närmare på det är det lätt att förstår varför det kallas så. Liksom hos det äkta olivträdet är silverpäronets bladverk grågrönt med en vacker silverlyster. Silverpäron är ett långsamväxande träd och passar bra att planteras vid små utrymmen.

Foto: Gap Photo

Oftast säljs silverpäronet som toppympat, vilket betyder att grundstammen tillhör vanligt päron och kronan består av den äkta sorten; silverpäron. Fördelen med ett toppympat träd är att stammens höjd förblir konstant, det är endast kronan som utvecklas. Vackrast blir det med en stamhöjd på 1,80 m.
trädgårdsplanering
Foto: Van der Berk

Tycker man att kronan breder ut sig för mycket går det alldeles utmärkt att beskära. Det går tom att formklippa ett silverpäron!
trädgårdsarkitekt
Foto: Leaves n Bloom

Silverpäron funkar lika bra i sol som i skugga. Dock blommar det vackrast i sol. Har man ett silverpäron som trivs kan det bli alldeles översållat med vita blommor på våren. Vackert!

Det tål blåst och salta vindar vilket gör det till ett mycket användbart träd. De små päronen som dyker upp på hösten är enbart för prydnad, oätliga men vackra!trädgårdsdesign
Foto: Anna Fasth
Plantera i bra trädgårdsjord, gödsla på våren. Zon 3! Din trädgårdsdesign förtjänar ett silverpäron!

/Anna – Trädgårdsarkitekt och grundare av Kungsbacka Trädgårdsdesign

No Comments

Post a Comment