260
post-template-default,single,single-post,postid-260,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
Trädgårdsdesign

Vad ska jag göra med slänten?

Slänter – tillgång eller problem?
Det beror ju lite på hur man ser det. Höjdskillnader i en trädgård kan verkligen höja spänningen och ge rum på ett bra sätt. Däremot kan höga slänter i alla väderstreck kan istället kräva noggrann planering som i sin tur kostar mycket pengar att få ordning på.

Det finns flera sätt att handskas med nivåskillnader. Enklast och billigast är naturligtvis att plantera upp ytan med växter som klarar läget. Växter är bra på att trolla bort höjdskillnaden. Annars kan man välja att terrassera slänter med olika material, tex cortenstål.

Trädgårdsdesign

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Anna W Fasth

Har man berg som sluttar i trädgården kan man förslagsvis polera fram berget och varför inte ljussätta det. Vackert både på dagen och på kvällen!

trädgårdsbelysning
Foto: Markbelysning

En slänt med svåra planteringsförhållanden som kan inte ska utnyttjas till någon funktion kan man täcka med tex sedummatta.

trädgårdsplanering
Foto: Anna Wiebe Fasth

Vill man stället ha funktion som kanske en sittyta, är ett kostnadseffektivt sätt att bygga trädäck i olika nivåer. I detta alternativ erbjuds verkligen rumsindelning på köpet.

trädgårdsdesigner
Bild ur boken Kreativa kvadratmeter

Om inte trädäck lockar man terrassera med hjälp av stödmurar. Vill man använda ytorna i terrassen till att sitta på tex bör de vara plana. Ska de planteras upp kan  de luta lite grann.

terrassering
Foto: Anna Wiebe Fasth

Varför inte placera en badtunna eller pool i nivåskillnaden och överbrygga med trädäck mot uteplats.

trädgårdsplanering
Foto: Anna Wiebe Fasth

I vissa fall kan man anlägga en damm och bygga ett vattenfall i slänten.

trädgårdsplanering
Foto: Anna Wiebe Fasth

I jobbet som trädgårdsarkitekt är en av de stora utmaningarna just slänter. Behöver du råd och tips kring dina slänter tveka inte att höra av dig till oss.

Anna – Trädgårdsarkitekt och grundare av Kungsbacka Trädgårdsdesign

No Comments

Post a Comment